Kino Dukla prešlo modernizáciou za viac ako 107.000 eur

26.09.2013 Svidník

Svidník 26. septembra (TASR) - Vo Svidníku otvorili v týchto dňoch zrekonštruované kino, jeho modernizácia si vyžiadala viac ako 107.000 eur. Technológia klasického kina, ktorá umožňovala premietanie filmov z 35-milimetrových filmových pásov bola vymenená v celom rozsahu.
"Spoločnosť AudioMaster nainštalovala nový projekčný systém, ktorého základom je projektor Christie CP2210 umožňujúci digitálnu projekciu 2D a 3D. Dôležitou súčasťou modernizácie kina je aj technika na premietanie dokumentov aj z iných nosičov, živých prenosov a materiálov z PC na účely videokonferencií, seminárov a pod. Návštevníci sa môžu tešiť aj na nové filmové plátno," informovala hovorkyňa mesta Svidník Kristína Tchirová.
Podľa jej ďalších slov vedenie mesta sa k renovácii Kina Dukla odhodlalo preto, že filmové spoločnosti obmedzili ponuky filmov na 35-mm kópiách a prešli na digitálne spracované produkcie. Za tejto situácie prevádzka kina strácala na atraktivite, bola ekonomicky neefektívna a bez celkovej modernizácie bolo na zváženie jeho ďalšie prevádzkovanie. Nová technológie v súčasnosti umožňuje digitálnu projekciu v rozsahu 2D, avšak vytvára také technické podmienky, aby po dokúpení 3D okuliarov a komponentu 3D kit bola umožnená aj projekcia 3D.
Dodávku a montáž digitálneho projekčného systému, serveru a univerzálnej vstupnej jednotky podporil Audiovizuálny fond. O dotáciu vo výške 34.000 eur sa mesto Svidník uchádzalo ešte v roku 2011.
Ostatné náklady na technológiu a kompletný zvukový systém predstavujú viac ako 44.000 eur, ktoré poskytol Prešovský samosprávny kraj v rámci projektu Kino bez hraníc. Tieto prostriedky sú čerpané z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.
 

Vyberte región